Bord för offentlig miljö – fyra val av ytmaterial

Ett bords yta bör anpassas efter vilken funktion bordet ska uppfylla. Därför går det att välja mellan fyra ytmaterial till våra bordsskivor.

Alla material uppfyller Möbelfaktas krav.

Tjockfaner

faner bordsyta offentlig miljö

fanering kantlist

Vad är ett faner?

Ett faner är en tunn skiva av trä, vilket betyder att det kommer från en förnyelsebar råvara. Faneret pressas på skivans kärna.
När vi fanerar en bordsskiva med kantlist, går vi alltid ut med faneret över kantlisten – överfanering. Det innebär att vi minimerar risken att fukt kan tränga in i skarven mellan kantlist och fanér.

Trä binder koldioxid och dämpar ljud.
Allt trä vi använder i våra bord är FSC-märkt.

 

Tjocklek

Ett vanligt faner är ca 0,5 mm tunt. Det begränsar möjligheten till rekonditionering och därför använder vi ett faner med en tjocklek på 1,5 mm.
När ett faner slipas ned tas ca 0,2 mm bort.
Tack vare tjockfaneret på 1,5 mm, går det att slipa om ytan ett par gånger, därmed kan bordet få ett längre liv!

 

Användning

Ett bord med faner är känsligare än ett bord med t.ex. laminat. Men självklart går det att ha ett bord med faner i en miljö där mat och dryck förekommer. Läs mer under Ytbehandling och skötsel.
För miljöer som utsätts för hårt slitage, exempelvis skolmatsal, rekommenderar vi ett ytmaterial som har lättare skötsel, t.ex. laminat.

Möbler av trä, massivt eller faner, påverkas hela tiden av luftens fuktighet och värme. Torr luft får träet att torka och krympa ihop. Hög luftfuktighet får träet att svälla och växa i volym. Dessa växlingar skapar spänningar i materialet som kan leda till att faner/massivträ spricker och slår sig. Därför ska trämöbler inte placeras i direkt anslutning till en värmekälla.

 

Kaffekoppen

En lätt och bra regel att komma ihåg är ”Kaffekopps-regeln”, när du ska placera din kaffekopp, eller något som är varmare än denne, bör du alltid använda underlägg och skydda bordsytan.

 

Ytbehandling och skötsel

Våra fanerade bord ytbehandlar vi med lack eller Osmo hårdvaxolja.

  • Lackad ytaVid fläckar på lackad yta bör man använda en lätt fuktad trasa att torka av med. Om det är en fläck som inte vill gå bort kan man använda diskmedel utan polermedel. Gnugga inte, utan badda ytan, det kan annars uppstå blanka fläckar.Man ska vara noga med att snabbt torka av vätskor som spills på. Extra allvarligt är det med färgade vätskor som kaffe, vin och thé.Eftersom lacken ändrar färg när den ”mognar” (3-6 mån) är det bra att låta bli att ha dukar, vaser mm på bordet under längre tid, tillfälliga färgskillnader kan då uppstå.
  • Osmo hårdvaxolja
    Ytor behandlade med hårdvaxolja är mycket slitstarka och ger träet ett bra skydd.

    I den dagliga skötseln räcker det med att torka bordet med en lätt fuktad trasa. Vid svårare fläckar bör man blanda 1/10 såpa med vatten. Även på denna yta är det viktigt att badda bort fläckar och undvika att gnugga då det lätt kan uppstå blanka punkter.

    För bästa resultat bör man fräscha upp möbeln någon gång per år. Står den i hemmet räcker det med en gång vart tredje år.
    Att fräscha upp ytan är enkelt. Applicera ett nytt tunt lager med ofärgad OSMO hårdvax 3062 på en ren torr yta med en duk av mikrofibrer. OSMO hårdvax kan köpas i alla välsorterade färgaffärer.

 

Underleverantör

Vi köper in vårt tjockfaner från Dekorpanel.

 

Läs mer om övriga material, användning och skötsel – genom att klicka på respektive rubrik nedan.

 

Återvinning

Alla ytmaterial kan källsorteras som brännbart.
Då våra bord är konstruerade för att kunna rekonditioneras förespråkar vi alltid återbruk före återvinning!