Service

Bord sedan 1945 Kollektion d Kollektion Konfigurera
Service
  • Skötselråd

  • Vanliga frågor

Skötselråd

Vi älskar produkterna vi gör. Här tipsar vi dig om hur du håller dina möbler fräscha och vackra länge.

Här har vi tips på hur du t.ex. ska göra vid kaffefläckar, vinfläckar, thefläckar och hur du bäst bygger upp ett skydd mot vattenringar på bord.

Om du har mer frågor är du välkommen att kontakta oss.


Tygklädsel på stolsits – avtagbara och tvättbara

Tvättas i 30 – 60 grader eller kemtvätt, se anvisningen i överdraget. Torktumlas ej, då det finns risk att överdragen krymper. När du tar på överdragen, börja med hörnen i framkant och arbeta dig bakåt. De flesta av våra tyger är avtagbara och tvättbara.


Spikade tygklädslar

Använd svamp och ljummet vatten på enklare fläckar. Vid svårare fläckar använd textilschampo.


Stolar

Möbeltassar minskar ansträngningen på stolens fogar. Använd tassar av filt om möbeln står på trägolv och hårdplast om de står på matta.
Eftersom trä är ett levande material som rör sig kan färgen spricka upp i stolens fogar. Det är ett s.k. ädelfel och påverkar inte stolens hållbarhet eller funktion.


Linoleum

Linoleum är ett naturmaterial. Det innebär att du kan slipa det och att ytan kan repareras. En linoleumyta är lättskött. Torkar du alltid av om du spiller på den mår den bra. Använd en lätt fuktad trasa och eventuellt 1/10 diskmedel uppblandat i vatten. Gnugga aldrig bort fläckar utan badda försiktigt. Någon gång om året behöver du förnya ytans skydd genom ett nytt lager av hårdvax. En bra produkt att använda är OSMO hårdvax helt transparant. Det är enkelt att applicera och finns i alla välsorterade färgaffärer.


Laminat

Rengör med vatten och diskmedel med en disktrasa eller diskborste beroende på hur hårt fläcken sitter. Vid tuffare fläckar rekommenderas att ni stryker på ett lösningsmedel utan oljetillsatser och sedan torkar bort. De flesta fläckar är lätta att få bort men trycksvärta efter tidningen kan kräva några tag med diskborsten.


Fårskinn

Vid lätt nedsmutsning så dammsug och använd klisterrulle eller torka av med svamp och ljummet vatten.
 Vid svårare nedsmutsning, se expertråd på www.skandilock.com.


Möbler med oljad yta

Vid leverans har möbeln oljats tre gånger på avställningsytan och två gånger på övriga tor. Det betyder att du har en mättad och skyddande yta som inte behöver oljas vid leverans. Minst 1 gång om året bör du behandla möbeln. På så sätt förlänger du livslängden på möbeln och behåller skyddet och mättnaden.

En bra vana är att torka upp vätskor som spillts direkt. Dagligt underhåll görs bäst med en lätt fuktad trasa.

Vi använder oss av hartsolja (Danish Oil). Vi rekommenderar att ni gör detsamma eller en liknande olja med hartser istället för vax. Det är lite dyrare och lite mer jobb men i gengäld får man en vackrare och djupare glans samt bättre och hårdare skydd.


Hårdvaxolja

Ytor behandlade med hårdvaxolja är mycket slitstarka och ger träet ett bra skydd.

I den dagliga skötseln räcker det med att torka bordet med en lätt fuktad trasa. Vid svårare fläckar blanda 1/10 såpa med vatten. Tänk på att badda bort fläckar, undvik att gnugga då det lätt kan uppstå blanka punkter.

För bästa resultat bör man, om din möbel står i offentlig miljö, fräscha upp möblen någon gång per år. Står den i hemmet räcker det med en gång vart tredje år.

Att fräscha upp ytan är enkelt. Applicera ett nytt tunt lager med ofärgad OSMO hårdvax 3062 på en ren torr yta med en duk av mikrofibrer. OSMO hårdvax kan köpas i alla välsorterade färgaffärer.


Vit handmålad yta

Använd en lätt fuktad trasa att torka av med. Om det är en fläck som inte vill gå bort använd diskmedel utan polermedel. Gnugga inte utan badda ytan. 
Var noga med att snabbt torka av vätskor som spills på bordet. Extra allvarligt är det med färgade vätskor som kaffe, vin och té. 
Eftersom lacken ändrar färg när den ”mognar” är det bra att inte  ha dukar, vaser mm på bordet under längre tid de första 3-6 månaderna, då tillfälliga färgskillnader kan uppstå.


Lackad yta

Vid fläckar på lackad yta använd en lätt fuktad trasa att torka av med. Om det är en fläck som inte vill gå bort använd diskmedel utan polermedel. Gnugga inte, utan badda ytan, det annars kan uppstå blanka fläckar. 
Var noga med att snabbt torka av vätskor som spills på bordet. Extra allvarligt är det med färgade vätskor som kaffe, vin och té. 
Eftersom lacken ändrar färg när den ”mognar” är det bra att inte ha dukar, vaser mm på bordet under längre tid de första 3-6 månaderna, tillfälliga färgskillnader kan då uppstå.


Trämöbler

Möbler av trä, massivt eller fanér, påverkas hela tiden av luftens fuktighet och värme. Torr luft får träet att torka och krympa ihop. Hög luftfuktighet får träet att svälla och växa i volym. Dessa växlingar skapar spänningar i materialet som kan leda till att fanér/massivträ spricker och slår sig. 
Ställ därför inte möbler i direkt anslutning till en värmekälla, t.ex. ett bord nära ett element, eller ställ inte ut möbeln en fuktig ommardag. Dessa kraftiga omslag som möbeln utsätts för ökar omedelbart risken för att det skadas.


Extra tilläggsskivor till bord

När du inte har dem i bordet, förvara dem på ett sätt som innebär att luften kan strömma runt både undersida och översida. Det minskar risken att skivan slår sig.

Kontakt

Vi på Lundbergs är måna om att du är nöjd med din möbel. Här hittar du några vanliga frågor vi fått från konsumenter om våra produkter.

Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss! 
Maila oss på support@lundbergs-mobler.se eller kontakta oss direkt längst ner på sidan.

?
!
Kan jag få en egen storlek på bordet?

Ja, vi kan tillverka våra Wilmabord i specialstorlekar (maxlängd 240, maxbedd 105). Se närmare på borden i vår sortimentspresentation.


Jag har fått fläckar av trycksvärta på laminatet

Blanda ut diskmedel och vatten (50/50). Häll ut på bordet och använd diskborsten på fläckarna. Torka av med fuktad trasa efteråt. Trycksvärtafläckar är en besvärlig fläck som kräver någon minuts rengöringsinsats.


Vi har fått ett märke eller repa i vår bordsskiva. Vad gör vi?

Är det en grund repa kan du använda vaxolja för fylla upp repan. Är det ett djupare jack i skivan krävs mer arbete och du bör ta kontakt med en möbelrenoverare.


Jag har fått en fläck på bordsskivan efter kanten på duken. Hur får jag bort den?

Duken har gjort att mognadsprocessen i lacken/oljan har gått långsammare under duken. Låt bordet stå utan duk under ett par veckor, fläcken tonar bort och försvinner.


Vi har fått en vattenring på vårt bord från kruka eller glas.

Om vattnet inte har trängt ner i träet så luftar lacken själv bort fukten och fläcken försvinner. Har fukten gått ner i träet krävs att bordet slipas om. Är det ett oljat bord kan du försöka handputsa bort fläcken och efterbehandla med vaxolja. Är bordet lackat eller målat bör du vända dig till en möbelrenoverare.


Vi har fått en fläck efter te/kaffe/vin.

Är det ett oljat bord kan du försöka handputsa bort fläcken och efterbehandla med vaxolja. Är bordet lackat eller målat bör du vända dig till en möbelrenoverare för experthjälp. Fläckar av detta slag är de svåraste att skydda sig mot


Det har blivit svarta sprickor i fogen på stolen, varför?

Detta är ett normalt förhållande då färgen inte är elastisk. Det innebär att när träet rör på sig (trä är ett levande material som ständigt förändrar sin form) kan färgen spricka upp i fogar. Sprickan påverkar inte stolens hållbarhet eller funktion på något sätt.


Vi har fått en fläck på stolens tyg/dyna!  Måste den kläs om?

Prova först att tvätta bort fläcken, se skötselråd. Om fläcken inte går bort och du har ett spikat tyg, föreslår vi att du vänder dig till en tapetsör som kan hjälpa dig med att klä om sitsen. Har du avtagbart tyg kan du beställa nya hos din möbelåterförsäljare.


Jag har tröttnat på tyget på stolen. Hur gör jag?

Om du har avtagbara tyger kan du gå till en av våra återförsäljare och köpa nya tygklädslar. Om det är en spikad sits (se under sitsen) föreslår vi att du vänder dig till en tapetsör som kan hjälpa dig med nya tyger att klä om sitsen.


Jag vill ha ett eget tyg till mina stolar. Går det och hur gör jag?

Det går jättebra! Tala med någon av våra återförsäljare om hur du beräknar och sänder in tyget till vår tapetsör.


Kan jag köpa fler hyllor till skåpen i ert sortiment?

Givetvis. Vårt sortiment är formgivet för att du skall kunna anpassa utförandet till dina behov. Vänd er till någon av våra återförsäljare.


 
  • Fick du inget svar?
  • Ställ din fråga i formuläret nedan så återkommer vi med svar så fort vi kan!